Na świecie znanych jest wiele instrumentów perkusyjnych. Jednymi z bardziej popularnych, są talerze perkusyjne. To instrumenty zaliczane do grupy idiofonów mających nieokreśloną wysokość dźwięku. Wykorzystuje się je w różnych typach orkiestr, jak również w zestawach perkusyjnych.
Talerze perkusyjne – czym sÄ…?
Są to na ogół cienkie i okrągłe dyski, które mają biegnące koncentrycznie uwypuklenie. Wykonuje się je przede wszystkim ze stopów mosiądzu, miedzi czy też nowego srebra. Pochodzą od instrumentów tradycyjnych, które używane są od wieków w Indiach. W Europie, znane są począwszy od średniowiecza.
W talerzu perkusyjnym można wyróżnić kilka elementów: krawędź, łuk, oraz główkę. Jego charakterystyka opiera się na wybranych parametrach:
- ciężar – ogólne brzmienie i gÅ‚oÅ›ność,
- rozmiar główki – gÅ‚oÅ›ność i wysokość dźwiÄ™ku,
- rozmiar – wydźwiÄ™k i gÅ‚oÅ›ność,
- profil (różnica pomiÄ™dzy krawÄ™dziÄ… a szczytem główki) – wysokość dźwiÄ™ku.
Talerze perkusyjne – podziaÅ‚
Talerze perkusyjne można podzielić na parę kategorii:
Podział z uwagi na budowę:
- hi-hat (10-16, zwykle 14),
- splash (6-12),
- China (10-24),
- ride (18-26, zwykle 20),
- crash (14-22, zwykle 16 oraz 18).
Grubość talerza perkusyjnego ma istotny wpływ na jego brzmienie. Grube talerze trudniej będzie wzbudzić, ale za to dłużej będą wybrzmiewać, zaś te cienkie wręcz przeciwnie, łatwo się wzbudzają, ale krócej wybrzmiewają. Wyróżnić można niżej wymienione grubości (zaczynając od tej najgrubszej):
- heavy,
- medium heavy,
- medium,
- medium thin,
- thin,
- paper thin.Â
Instrumenty perkusyjne dostępna na stronie DrumCenter.pl.